укр | english
 
 
Президія Громадської ради визначає нові орієнтири співпраці.

Минулої п’ятниці відбулося позачергове засідання Президії Громадської ради при Закарпатській обласній державній адміністрації. Як наголосив при відкритті зібрання голова ради, керівник  Закарпатського регіонального представництва Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Федір Харута, воно відрізнялося від попередніх як за складом учасників, так і за порядком денним. Окрім членів Президії, на засідання було запрошено ряд представників інститутів громадянського суспільства, які не є членами ради, журналістів обласних ЗМІ та експертів Закарпатського регіонального представництва Українського національного комітету Міжнародної торгової палати. Головуючий виокремив ту обставину, що вперше з часу створення Громадської ради як постійно-діючого виборного органу при обласній державній адміністрації її Президія отримала можливість обмінятися думками з приводу ролі неурядових інституцій в реалізації європейських  прагнень  України з професійним дипломатом – Надзвичайним і Повноважним послом України у Швейцарській Конфедерації та в князівстві Ліхтенштейн за сумісництвом Ігором Юрієвичем Діром  та представником  Громадської ради у Євросоюзі та Швейцарській Конфедерації Галиною Гаврилко.

Ігор Дір ґрунтовно поінформував учасників зібрання про роботу посольства щодо подальшого зміцнення  українсько – швейцарських звязків не лише на міждержавному, але й міжрегіональному рівнях. На думку дипломата, присутності Закарпаття у Швейцарії значною мірою сприяла активна участь громадських  організацій регіону. Наразі вивчається питання щодо визначення одного із Кантонів, з яким область могла б укласти угоду про співпрацю. Надзвичайний і Повноважний посол України у Швейцарській Конфедерації та в князівстві Ліхтенштейн за сумісництвом інформував також про хід виконання ряду українсько – швейцарських проектів, які реалізувались на Закарпаття. Одним із найуспішніших став проект «Форза». Хоча термін дії проекту завершується, однак його напрацювання, на думку дипломата, залишаються й надалі   важливим надбанням закарпатців. У виступі  Ігоря Діра чільне місце було відведено також проблемам становлення громадянського суспільства та ролі у цьому громадських організацій, формам і методам впливу громадської думки на суспільство та державу.

Про участь у реалізації ряду  культурно-гуманітарних проектів, які реалізовані останнім часом за допомогою громадських організацій Швейцарії учасників засідання інформувала Галина Гаврилко – представник ГР при Закарпатській ОДА в Євросоюзі та Швейцарській Конфедерації.

Гості відповіли також на ряд запитань членів Президії Громадської ради. Зокрема, заступника голови Громадської ради Світлану Мітряєву цікавила позиція експертів щодо актуальних проблем, повязаних  з євроінтеграцією України. Олег Лукша вносив пропозиції про необхідність глибшого вивчення швейцарського досвіду розвитку гірських територій, поглиблення звязків з швейцарськими вченими, особливо у питаннях, що стосуються системного аналізу процесів глобалізації. На думку  заступника  голови Громадської ради Бориса Кузьми, у зміцненні українсько-швейцарських звязків, зокрема на регіональному рівні, слід краще використовувати можливості мистецтва, зокрема закарпатської художньої школи.

Ґрунтовні відповіді посла отримала й запрошена на засідання Президії Леся Лойко – керівник  українсько-швейцарського проекту «Форза». Вони стосувалися перспектив реалізації ряду гуманітарних та економічних проектів.

На завершення засідання, голова Громадської ради Федір Харута від імені Президії щиро привітав Надзвичайного і Повноважного Посла України у Швейцарській Конфедерації та в князівстві Ліхтенштейн за сумісництвом Ігоря Діра з ювілейним  днем народження та вручив йому пам’ятний подарунок – майстерно виконану геральдику Закарпаття.

За рішенням Президії, за активну участь у роботі Громадської ради та особистий внесок  у зміцнення неурядових організацій Закарпаття із інститутами громадянського суспільства за кордоном Галині Гаврилко вручено почесний знак Громадської ради.

Зважаючи на те,  що в ряді сусідніх країн у посольствах України працюють вихідці із Закарпаття, Президія прийняла рішення зробити такі зустрічі систематичними.

 

 
Про Асоціацію:Діяльність:Члени ЄСТУ:Правова сторінка:Новини:Контакти

Європейська спілка транспортників України© 2006